Nu är det dags igen…

AnnaBenson_0149-ForfattarbildFör snart två år sedan förlorade jag mitt ex i cancer. Det började med bröstcancer, som sedan spred sig upp till hjärnan och hon gick inte att rädda. En fruktansvärd tid. Det går inte en dag utan att jag tänker på henne. Som anhörig står man oftast vid sidan om. Hjälplös. Det är inte mycket man kan göra. Fast man vill och försöker. Kanske har du själv varit eller är i samma situation?

Jag är entreprenör och ser ofta möjligheter före problem, även om det kan vara svårt ibland. Hösten innan C dog var jag ambassadör för Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj och drev insamlingen ”Måla Rosa”. Kanske kommer ni ihåg? Tillsammans med min konstnärskollega Peter Sköld reste jag land och rike runt under 31 dagar för att samla pengar och sprida kunskap om just cancer. Peter och jag hann med över 44 stopp och kommunicerade med över en halv miljon människor innan den rosa bussen rullade in på den direktsända tv-galan. Vi hade då den stora glädjen att överlämna knappt 1 miljon kronor till cancerforskningen.

Där och då föddes många idéer, och viljan att göra mer har funnits hos mig ända sedan dess. Jag hävdar att alla kan hjälpa till och bidra. Även om det såklart är svårt att hjälpa allt och alla, kan vi tillsammans göra stor skillnad. Föreställ dig att hela Sveriges befolkning skänkte 1 krona till varenda hjälporganisation som finns. Det skulle bli några miljoner.

I Rosa Kokboken har jag samlat 20 välkända kvinnor som delar med sig av sina liv och sitt möte med cancer. Det kan vara självupplevt, som hos Regina Lund och Kim Anderzon. Det kan ha drabbat en vä­ninna, vilket hände Anna Book och Marie Göranzon, eller så kan det vara en förälder, som i Anna Maria Corazza Bildts och Magdalena Forsbergs fall. Några av bokens 20 kvinnor berättar om sin cancer för första gången och berättelserna är fyllda med både skratt och gråt. För att lägga till något mer, något som för det mesta står för det positiva och kärleksfulla i livet, så delar kvinnorna också med sig av sina paradrecept och om sina tankar kring mat. Läs mer om de som medverkar här.

All vinst, vilket är hela 100 kr (!), går till Cancerfonden och ambitionen är att boken ska dra in minst 1 miljoner kronor men förhoppningen är det dubbla, om inte mer. 1 av 3 får cancer i Sverige idag. Du har säkert din historia. Alla har vi någon i vår närhet som har drabbats. Kanske är du själv drabbad. Jag drömmer om att vi tillsammans ska kunna förändra. Och rädda liv.

Det har varit en lång men mycket rolig resa att göra den här boken även om det ibland har varit väldigt tufft och smärtsamt. Jag och underbara fotografen Yessica Thor såväl som fotografen Anna Lundell har upplevt en hel del. Vi har missat färjan till Renée Nybergs lantställe på Tynningö, vi har kört via Bollnäs på väg till Idre fjäll för att träffa Pernilla Wiberg, vi har smält bort i solen på Lulu Carters bakgård på Östermalm, träffat Kim Anderzon en dag då hon knappt kunde stå på benen och intervjuat och fotograferat Regina Lund långt innan hon tappade sitt hår. Vi har ätit Sara Vargas fantastiska grönsakssoppa och bakat kanelbullar med Marie Göranzon, för att inte tala om när vi stänkte granatäpple på Anna Brolins väggar eller glömde äppelsufflén i ugnen hemma hos Christina Schollin. Vi har spexat med Anna Book och Tina Thörner. Vi har skålat i champagne med Magdalena Forsberg när hon vann Mästarnas Mästare. Vi har drömt oss bort till Italien när såväl Anna Maria Corazza Bildt och Sanna Bråding bjöd på något riktigt italienskt. Vi har ätit husmanskost signerad Nanne Grönvall och Anette Norberg och en fransk tarte tatin av Valerie Aflalo. Vi har pratat om smärtsamma minnen hemma hos Jennifer Brown och Cissi Wallin. Inte att förglömma när jag cyklade omkull på väg till Jenny Strömstedt. Det har varit ett långt projekt och det är med stor glädje jag äntligen ser att det har gått i hamn.

Tack alla ni underbara människor som medverkar i boken. För er generositet. För er tid och tålamod, inte minst öppenhjärtiga berättelser och smakfulla recept.

Det krävs så lite. Men vi kan faktiskt göra skillnad. Tillsammans.

Tack för att du är med och bidrar!
anna

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *